metakomisi_2014_7_21_17_45_30_b2

Το παιδί σας ενώ στην αρχή ήταν ιδιαίτερα χαρούμενο με την ιδέα ότι στο καινούριο σας σπίτι θα έχει δικό του δωμάτιο, από την ημέρα που μετακομίσατε είναι κακοδιάθετο. Αναρωτιέστε γιατί;

Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα “Οι γονείς κάνουν τη διαφορά”, “Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά”, “Οι γονείς χωρίζουν” και “Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση”, κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Κάποιες φορές η μετακόμιση για το παιδί βιώνεται ως μια τραυματική εμπειρία, επισημαίνει η κυρία Καππάτου. Πρώτα είδε να πακετάρονται όλα τα πράγματα και στη συνέχεια, να απαλλάσσεστε από ορισμένα παλιά έπιπλα. Ύστερα χρειάστηκε να κόψει τις γέφυρες με τους παλιούς συντρόφους του. Ο μικρόκοσμός του διαλύθηκε, και τώρα βρίσκεται σε ένα νέο χώρο που δεν πολυγνωρίζει, περιτριγυρισμένο από καινούρια αντικείμενα, πρόσωπα νέων συμμαθητών, που ίσως το εξετάζουν περίεργα θεωρώντας το λίγο πολύ εισβολέα.

Πώς θα βοηθήστε το παιδί να προσαρμοστεί

Μιλήστε στο παιδί σας για το νέο σπίτι και δώστε του την ευκαιρία να εκφράσει τα συναισθήματά του.

Συζητήστε με το παιδί σας πριν από τη μετακόμιση, αποφασίζοντας από κοινού πού θα τοποθετηθούν τα πράγματα, πώς θα διακοσμήσετε το δωμάτιό του κ.λπ.

Ζητήστε του να βοηθήσει στο πακετάρισμα των παιχνιδιών του και κάνετε τη διαδικασία αυτή διασκεδαστική.

Υπάρχουν πολλά βιβλία που διηγούνται ιστορίες για παιδιά που μετακομίζουν.

Όταν συναντάτε οχήματα για μεταφορές, να του τα δείχνετε εξηγώντας του τη διαδικασία. Έτσι θα καταλάβει ότι η μετακόμιση είναι κάτι πολύ συνηθισμένο.

Προτρέψτε το να συμμετέχει στην τακτοποίηση των παιχνιδιών του στο νέο παιδικό δωμάτιο.

Για τον πρώτο καιρό, τουλάχιστον, διατηρείτε επαφή με τον καλύτερό του φίλο. Μερικές φορές αρκεί ένα τηλεφώνημα για να το κάνει να νιώθει λιγότερο μόνο.

Εξερευνήστε μαζί την περιοχή, δίνοντας έμφαση στο πάρκο ή στην παιδική χαρά που θα συναντήσετε.

Στις περιπτώσεις που αλλάζετε περιοχή είναι αναγκαία και η αλλαγή σχολείου. Προσπαθήστε τουλάχιστον να τελειώσει η σχολική χρονιά, ώστε να μην υπάρξουν ταυτόχρονα πολλές αλλαγές στη ζωή του.

Αν το παιδί σας βλέπει χαρούμενη με το νέο σπίτι, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσει το παράδειγμά σας.